Javornícka bežecká magistrála je zimným turistickým cieľom

12.05.2012 Čadca

Makov 12. mája (TASR) – Päťsto lôžok dokáže v ubytovacích zariadeniach rôznej kategórie poskytnúť kysucká obec Makov. V regionálnom stredisku cestovného ruchu fungujú podľa starostu Mariána Masnicu dve lyžiarske strediská a v budovaní infraštruktúry sa obec snaží zamerať na cestovný ruch.

„Novým turistickým cieľom je Javornícka bežecká magistrála, ktorá v zime dopĺňa služby v cestovnom ruchu a ideme naprojektovať cyklistický chodník pre cyklomagistrálu. K lyžiarskym strediskám SKI Makov Čierne a Zóna snov Kopanice – Kasárne je priradená infraštruktúra zariadení cestovného ruchu od hotela až po rozličné turistické ubytovne a ubytovanie v súkromí,“ skonštatoval Masnica.

Jedným z makovských podnikateľov je spoluvlastník a vedúci lyžiarskeho strediska SKI Makov Martin Pavlík, ktorý najstaršiu budovu v obci, starú faru z roku 1803, prebudoval na penzión. „Dýcha históriou, je tam kus patriotizmu, ale vyriešili sme si s rodinou aj bytovú otázku. V cestovnom ruchu podnikám od roku 2004. Začal som týmto penziónom, ktorý sme počas troch rokov zrekonštruovali. S penziónom sme oživili lyžiarske stredisko v miestnej časti Čierne, zhruba dva kilometre od centra obce,“ povedal Pavlík.

Zdôraznil, že v lyžiarskom stredisku sa vždy snaží zamestnať ľudí z Makova. „Zamestnávam zhruba 10 ľudí, počas zimnej sezóny ich je samozrejme viac. Máme štyri vleky slovenskej výroby, pričom najdlhší má 1500 metrov. Naše stredisko je obľúbené najmä medzi rodinami s deťmi, pretože máme široké zjazdovky a minimum úrazov. Svah je stredne ťažký, takže aj začiatočníkom sa u nás pomerne dobre lyžuje,“ uviedol Pavlík.

V obci s 9-percentnou nezamestnanosťou sú základnými piliermi zamestnanosti spoločnosť na kompletné spracovanie drevnej hmoty a súkromná firma na výrobu obuvi. „Obe zamestnávajú okolo 100 ľudí a zamestnanosť prirodzene dopĺňajú ostatné miesta v cestovnom ruchu. Sú tu ubytovacie zariadenia, hotely, penzióny, vleky, ktoré ponúkajú určitým spôsobom živobytie a prácu. Makov nikdy nepatril k obciam s veľkou nezamestnanosťou. Ľudia sa snažia nájsť si prácu v okresoch Čadca, Žilina, ale veľa využívajú aj možnosť pracovať v okolitých mestách a obciach v Českej republike,“ dodal starosta Makova.
 

Vyberte región